-
14 de febrer de 2021
Una Relació Tòxica
Si vas a preparar un verí, seria convenient fer també un antídot. Uns astuts elements genètics dels menuts nematodes Caenorhabditis han pres aquesta idea fins a l'extrem. Diverses espècies de cucs porten un gen que codifica per a una potent toxina conjuntament amb un altre gen que fa l’antídot. Cal destacar que, encara que la toxina es fabrica a l’òvul i a l’esperma, el gen per a l’antídot sols s’activa en embrions, després de la fecundació. I encara que cada embrió està ple d’aquesta toxina –els cúmuls rojos en aquesta imatge d'embrions de cucs primerencs (a l'esquerra) i tardans (a la dreta)– un de cada quatre no heretarà aquest preciat gen antídot i desafortunadament morirà. Aquesta relació tòxica s’ha trobat en vàries branques de l’arbre de la vida, incloent-hi bacteris, llevats, plantes, insectes i nematodes. Donat que com més s’investiguen, més en troben, ¿podrien els humans tindre també algun d’aquests parells verinosos de gens?
Escrit per Kat Arney
Imatge de Pinelopi Pliota, Institute of Molecular Biotechnology of the Austrian Academy of Sciences (IMBA)
Investigació del IMBA and Department of Human Genetics, Department of Biological Chemistry, and Howard Hughes Medical Institute, University of California, LA, EUA
Investigació publicada en Current Biology, gener de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.