• 26 d'abril de 2021

  Una Ullada al Càncer

  La majoria de les morts per càncer estan causades per l'expansió de la malaltia pel cos. Aquest procés conegut com a metàstasi, ocorre quan les cèl·lules cancerígenes es desprenen d'un tumor i arriben al torrent sanguini. Per a trobar més sobre com passa això, els investigadors estan utilitzant innovadores tècniques de microscopia per a observar els càncers a mesura que es desenvolupen en el temps. Aquesta imatge amb forma d'ull mostra un tumor mamari sota la pell d'un ratolí, amb nous vasos sanguinis (taronja) creixent en ell. El tumor també està envoltat de cèl·lules anomenades fibroblasts (verd), el que produeix una molècula apegalosa anomenada endosialina en la superfície. Tot i que no es coneix exactament la funció de l'endosialina, es pensa que ajuda a les cèl·lules cancerígenes que es desprenen a entrar en els vasos sanguinis recent formats, i a començar a expandir-se pel cos. Degut a que l'endosialina és produïda en els estadis primerencs del creixement tumoral, trobar nous medicaments que l'aturen podria prevenir l'expansió del càncer en primer lloc.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge preseleccionada, de Sarah Ash, ICR Molecular Cell Biology Team, Division of Breast Cancer Research
  The Institute of Cancer Research, Kensington, London, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats per la fotògrafa
  ICR Science and Medical Imaging Competition, 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.