• 20 de maig de 2017

  Una Xarxa a Dintre

  Les neurones del cervell utilitzen grans quantitats d'energia, però no poden emmagatzemar molt combustible. En canvi, el combustible es transporta cap a elles al llarg d'una vasta xarxa de vasos sanguinis, que s'estendria uns 650 quilòmetres de llarg si s'estirara pels extrems. La xarxa es compon de grans artèries (ací blanques, en un cervell de ratolí) que serpentegen a través de la superfície del cervell abans de penetrar en les seues profunditats i es ramifiquen en capil·lars més petits (roig). Aquests vasos s'adapten constantment a les canviants demandes d'energia de diferents regions del cervell. Quan una regió està activa, els vasos sanguinis propers s'eixamplen per permetre que la sang extra, i el combustible que porta, arribe a la zona. No obstant això, els científics no han comprès plenament com les neurones i els vasos es comuniquen. Ara, una investigació suggereix que els capil·lars poden detectar els nivells d'activitat de les cèl·lules. Quan detecten un augment, envien un senyal que sol·licita eixamplar-se als vasos sanguinis per augmentar el flux sanguini.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge del treball de Thomas A Longden i col·laboradors
  Department of Pharmacology, University of Vermont, Burlington, Vermont, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Neuroscience, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.