• 22 d'agost de 2021

  Uneix-te a la Resistència

  El càncer de pulmó és un dels càncers més freqüents al món, amb 2 milions de casos nous diagnosticats cada any. Moltes persones amb càncer de pulmó són tractades amb un medicament de quimioteràpia anomenat cisplatí, que pot ajudar a allargar la supervivència. Però les cèl·lules canceroses sovint poden desenvolupar resistència a la teràpia i tornar a créixer, de manera que el càncer torna. Per obtindre més informació sobre què podria causar aquesta resistència als fàrmacs, els investigadors han utilitzat tècniques de seguiment sofisticades per estudiar els patrons de creixement de les cèl·lules del càncer de pulmó al laboratori, tant abans (a l’esquerra) com després del tractament amb cisplatí (a la dreta). Curiosament, han descobert que algunes cèl·lules no desenvolupen resistència mitjançant canvis genètics. En canvi, aquesta capacitat depén de l’etapa del seu cicle de creixement on es van tractar originalment. Els resultats desafien la nostra comprensió actual de com evoluciona la resistència dels càncers enfront de la quimioteràpia, apuntant cap a noves idees per tractar la malaltia amb més eficàcia.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del treball fet per Alvaro Gonzalez Rajal i col·laboradors
  ANZAC Research Institute, Concord Hospital, Concord, Austràlia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons 4.0 internacional (CC BY 40)
  Publicada en eLife, maig de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.