• 10 de gener de 2017

    Vaga de Tubs

    L'atàxia espinocerebelosa és una malaltia devastadora. S'inicia quan una persona està en la plenitud de la vida i condueix a la degradació progressiva del seu cervell i del sistema nerviós. Hi ha diverses formes de l'afecció –cadascuna causada per una fallada en un gen diferent – però no hi ha cura. Per obtenir més informació sobre un tipus, els investigadors han recorregut als diminuts cucs nematodes. La fila inferior de les imatges mostra les primeres divisions cel·lulars en els embrions primerencs de cuc. L'ADN està tenyit de blau, mentre que les estructures anomenades microtúbuls estan ressaltades en color verd. Aquestes estructures tubulars juguen un paper vital en ajudar les cèl·lules a dividir-se correctament. Els embrions a la fila superior tenen una versió defectuosa d'un gen anomenat ATX-2, el que provoca l'atàxia espinocerebelosa de tipus 2. Les cèl·lules de cuc no es divideixen adequadament perquè els seus microtúbuls no estan funcionant correctament, el que explica alguns dels problemes observats en la cervells de pacients humans.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de ichael D. Stubenvoll i col·laboradors
    Department of Biological Sciences, Oakland University, Rochester, MI, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Licence (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.