• 15 de febrer de 2015

  Vasos amb Fum

  Tu tens desenes de milers de quilòmetres de vasos sanguinis al teu cos, responsables de canalitzar les cèl·lules sanguínies cap als teus òrgans per proporcionar-los oxigen i nutrició. Però igual que les canonades d'aigua d'una casa poden presentar una fuita si estan malmeses o usades, les nostres canonades biològiques també poden tindre fuites. Els investigadors estan aprofundint en la manera en què açò passa. Les línies roges d'aquesta imatge són vasos sanguinis danyats, i els rastres que semblen fum són el líquid que se n'escapa. Els vasos sanguinis amb fuites són males notícies i causen problemes cardíacs i altres malalties. I com l'aigua que s'entolla al terra des d'una canonada trencada, els vasos sanguinis defectuosos condueixen a l'acumulació de fluids al cos, una afecció coneguda com edema.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge de Neil Dufton
  Imperial College London
  Drets reservats per l'autor original
  Finalista en el Concurs d'Imatges 'Reflections of Research' de la British Heart Foundation

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.