• 16 de febrer de 2015

  La Lluita de les Tènies

  Els paràsits poden influir en el comportament del seu hoste per aconseguir el seu propi benefici. Per exemple, per completar el seu cicle de vida, un paràsit sovint ha de trobar una manera de canviar d'hoste. La larva de copèpod (a la foto) pot ser infectada pel paràsit tènia. Al principi, la tènia és feliç i fins i tot ajuda a sobreviure a aquest crustaci aquàtic, assegurant-se que es comporta de manera menys activa que els copèpodes no infectats per evitar ser detectats per alguna au. Però quan el paràsit està preparat per avançar, el copèpod es torna molt més actiu i, finalment serà menjat. En els casos en què el copèpode estiga infectat per més d'una tènia, els paràsits o bé col·laboren o bé s'enfronten per obtindre el control del seu hoste. Si les tènies tenen interessos competitius perquè alguna d'elles és massa jove per seguir endavant, la tènia més vella triomfa. Aquestes idees podrien ajudar algun dia a afrontar les infeccions parasitàries dels humans.

  Escrit per Helen Thomas
  Imatge de Roland Birke
  Drets reservats per Nature Publishing Group
  Publicat en Nature, febrer de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.