• 14 d'agost de 2019

  Veïns Roïns

  A les comunitats bacterianes, la competència pels recursos pot ser ferotge. Legionella pneumophila, el bacteri responsable de la legionel·losi, o malaltia del legionari, una afeccció greu que s’assembla a la pneumònia, compartix sistemes de conducció contaminats amb molts rivals potencials. Si bé no produïx antibiòtics ni toxines per combatre-les, és capaç d'inhibir el creixement d’altres espècies de Legionella, utilitzant una molècula anomenada àcid homogentísic (HGA). A la imatge que es mostra aquí, l'HGA secretada des de la línia de L. pneumophila del centre impedix el creixement d’altres Legionella pròximes L. pneumophila també és sensible a l’HGA, però un sofisticat mecanisme el protegix de les autolesions: els bacteris es fan resistents a l’HGA quan la densitat de població és elevada i, només la segreguen, en aquestes condicions, permetent eliminar els competidors amb seguretat. Per als seus amfitrions humans, eliminar Legionella dels subministraments d’aigua és un repte permanent; però, coneixent com interaccionen aquests bacteris amb altres, podria suggerir noves maneres d’afrontar el problema.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Tera C Levin, Brian P Goldspiel i Harmit S Malik
  Division of Basic Sciences, Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, WA, EUA
  Imatge pubicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.