• 6 de juliol de 2020

  Veure i Cons-S

  Veiem el món exterior com apareix projectat en la part posterior dels nostres ulls - on els fotoreceptors de la retina reaccionen a les longituts d'ona de la llum de diferents colors, ajudant a enviar imatges al cervell. Però no tots els fotoreceptors són iguals, i estan organitzats en diferents patrons, donant a diferents espècies poders visuals únics. Aquests mapes de la superfície corbada de la retina d'un ratolí, disposats en pla com un mapa projectat de la Terra, resalten els fotoreceptors en colors clars (línia superior), mentre que un tipus específic anomenat con-S s'agrupa en el costat més baix de la retina (línia inferior). Ací és on els raigs de llum de la part superior s'enfoquen, suggerint que els ratolins tenen una visió sensible al color que es focalitza en el cel i els arbres, on es trobe els seus predadors o pot estar el seu següent menjar. Aplicant tècniques similars al mapeig de fotoreceptors humans, i la seua connexió amb el cervell, podria revelar claus per a les condicions que afecten a la nostra visió.

  Escrit per John Ankers

  Imatge adaptada del treball de Francisco M. Nadal-Nicolás i col·laboradors
  Retinal Neurophysiology Section, National Eye Institute (NIH), Bethesda, MD, EUA
  Imatge publica originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.