• 01 de juliol de 2022

  Veure i Recordar

  A l'ull, immunitat significa un delicat equilibri entre lluitar contra els patògens i evitar qualsevol excés d'inflamació que podria impedir la visió. Això és especialment crític a la capa més externa, la còrnia transparent, que ha de romandre clara però també és la primera línia per a les infeccions. A diferència de la majoria dels teixits, es pensava que la còrnia central no tenia limfòcits T de memòria residents, cèl·lules immunitàries que reconeixen els patògens trobats anteriorment i poden respondre ràpidament a la infecció. No obstant això, una nova investigació ha capgirat aquesta visió: les tècniques de microscòpia sofisticades van revelar que, en els ratolins, infectar la còrnia (a la foto) amb el virus de l'herpes simple (de color cian) provoca el reclutament de limfòcits T (de color verd), que donen lloc a limfòcits T de memòria, més persistents. L'evidència de cèl·lules d'aspecte similar que es mouen a les còrnies de voluntaris humans sans suggerix que els nostres ulls també poden tindre algun tipus de memòria immunitària, amb implicacions per al tractament de l'ull sec crònic i altres malalties oculars.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Joon Keit Loi i Yannick O. Alexandre, i col·laboradors
  Department of Microbiology and Immunology, The University of Melbourne, The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity, Melbourne, VIC, Austràlia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Reports, maig de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.