• 27 de març de 2022

    Veure Patrons

    Els humans veuen patrons a tot arreu: animals en formacions de núvols, cares en troncs d'arbres i a Jesús en torrades cremades. Els patrons també són fonamentals per a la biologia que estudia com veiem. A la part posterior dels nostres ulls hi ha un teixit anomenat retina, que detecta la llum i la convertix en impulsos neuronals, donant-nos el poder de la vista. Aquest procés passa a les cèl·lules fotoreceptores: els bastons treballen en condicions de poca llum i els cons donen al món el seu color. Les noves investigacions en primats mostren que els cons s'alineen activament amb el centre de la retina, canviant com es percep la llum que entra a l'ull en diferents angles. El segment exterior de cada con (tenyit de roig) absorbix la llum, el segment interior (blau) proporciona l'energia de la cèl·lula i el procés calici (verd) alinea rígidament els dos. El patró organitzat dels cons descarta la llum que entra per la vora de la pupil·la, que es pot distorsionar, augmentant així la resolució dels nostres ulls.

    Escrit per Henry Stennett
    Imatge del treball d'Anna Verschueren i col·laboradors/es
    Sorbonne Université, INSERM, CNRS, Institut de la Vision, París, França
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en Communications Biology, gener de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.