• 28 de març de 2022

  La Història dels Túbuls

  La poliquistosi renal és una de les principals causes de diàlisi i trasplantaments de renyó. El renyó conté túbuls estrets que li permeten filtrar la sang, reabsorbir nutrients clau o aigua i enviar residus per eliminar-los. Per a les persones amb poliquistosi renal, les cèl·lules que recobrixen aquests túbuls creixen de manera incontrolada, donant lloc a quists plens de líquid que destruïxen la funció renal. La poliquistosi renal continua sent incurable, però els investigadors poden haver identificat un nou focus per al tractament; la via de senyalització JNK. Al principi, podia semblar que no la iniciava, ja que el bloqueig dels senyals JNK no va provocar diferències estructurals (segon des de l'esquerra) al renyó en comparació amb el normal (a l'esquerra). Però JNK té un còmplice; PKD2, una proteïna que aquests pacients no tenen. Sense aquesta, JNK s'activa, provocant una clara alteració en l'arquitectura renal (segon des de la dreta). Però en reduir els senyals de JNK, el creixement dels quists es va alentir (a la dreta), el que suggerix que trobar les maneres de parar la senyalització de JNK s'hauria d'explorar com a una opció de tractament.

  Escrit per Sophie Arthur
  Imatge del treball d'Abigail O. Smith i els seus col·laboradors
  Program in Molecular Medicine, University of Massachusetts Chan Medical School, Biotech II, Worcester, MA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, desembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.