• 27 de març de 2022

  Veure Patrons

  Els humans veuen patrons a tot arreu: animals en formacions de núvols, cares en troncs d'arbres i a Jesús en torrades cremades. Els patrons també són fonamentals per a la biologia que estudia com veiem. A la part posterior dels nostres ulls hi ha un teixit anomenat retina, que detecta la llum i la convertix en impulsos neuronals, donant-nos el poder de la vista. Aquest procés passa a les cèl·lules fotoreceptores: els bastons treballen en condicions de poca llum i els cons donen al món el seu color. Les noves investigacions en primats mostren que els cons s'alineen activament amb el centre de la retina, canviant com es percep la llum que entra a l'ull en diferents angles. El segment exterior de cada con (tenyit de roig) absorbix la llum, el segment interior (blau) proporciona l'energia de la cèl·lula i el procés calici (verd) alinea rígidament els dos. El patró organitzat dels cons descarta la llum que entra per la vora de la pupil·la, que es pot distorsionar, augmentant així la resolució dels nostres ulls.

  Escrit per Henry Stennett

  Imatge del treball d'Anna Verschueren i col·laboradors
  Sorbonne Université, INSERM, CNRS, Institut de la Vision, París, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Communications Biology, gener de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.