• 26 d'octubre de 2016

    Via Equivocada

    Cablejar el sistema nerviós és una feina difícil. En la majoria dels animals hi ha nervis llargs que van des del cervell cap avall al llarg de vies paral·leles a una columna central i després cap a fora a les diverses parts del cos. Per assegurar-se que això funciona correctament, s’estableix primer una 'via guia' molecular (dalt a l'esquerra) – aquesta és d'un embrió de la mosca del vinagre vista amb un microscopi. A continuació, els nervis creixen al llarg d'ella (baix a l'esquerra). Hi ha molts gens diferents responsables de mantindre aquests rectes i estrets, amb noms com ara Slit, Dscam i Robo (abreviatura de 'Roundabout', rotonda en anglès). Els canvis en aquests gens causen alteracions en les vies guia i el creixement dels nervis, com es mostra en les altres imatges. La comprensió del funcionament d’aquest procés en els insectes també està ajudant a comprendre el sistema de cablejat més complex dels éssers humans, i allò que ocorre quan les coses van malament.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Maryam Alavi i col·laboradors/es
    Department of Biology, University of Nevada, Reno, NV, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Biology, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.