• 12 de març de 2022

  Viatjar amb Taxis

  En moure's en colònies en espiral, els tripanosomes joves com aquests poden causar la fatal malaltia de la son, cada línia ondulada és un paràsit separat. Es desenvolupen en un viatge espantós, amagats en la sang succionada per l'intestí d'una mosca, van propagant-se a través de la seua nova casa. Més tard, es llancen cap a les glàndules salivals de la mosca, preparat per a botar a un nou amfitrió potencialment humà. Ací, els investigadors busquen els primers tripanosomes (ressaltats en roig i verd) procíclics (una etapa de la vida) , i descobrixen que viatgen a través de la mosca en reaccionar als senyals químics produïts pels seus veïns. Imitant aquesta quimiotaxi natural, aquests tripanosomes s'estenen cap a les taques alcalines invisibles situades a banda i banda de la colònia (columna central), evitant les taques àcides (dreta). Els investigadors han obtingut pistes sobre com el metabolisme del paràsit guia aquests senyals àcids i com podrien bloquejar aquests passos vitals en la propagació de la malaltia.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de Sebastian Shaw i col·laboradors
  Institute of Cell Biology, University of Bern, Berna, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, febrer de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.