-
6 d'agost de 2020
Vinga, Torna
De la mateixa manera que els cables elèctrics en la teua casa s'aïllen amb una carcassa de plàstic per tal de protegir-los i prevenir els curtcircuits perillosos, el cablejat elèctric del teu cos -els teus nervis - estan encapsulats en un embolcall protector conegut com a mielina. Açò és creat per cèl·lules especialitzades anomenades oligodendròcits, que envolten els 'cables' llargs dels nervis i els mantenen segurs. Però, tot i que aquest aïllament es pot reformar després d'alguns tipus de danys nerviosos, no se sap si això succeeix en els tipus de danys observats en l'esclerosi múltiple (EM), una condició neurodegenerativa irreversible, que es dóna quan el sistema immunitari comença a atacar accidentalment el revestiment de mielina. Per saber-ne més, els investigadors han estat fent un seguiment de com es recuperen els oligodendròcits en un cervell de ratolí després de patir danys causats per un fàrmac que simula l'EM. Seguint l'acció a temps real, espot començar a provar teràpies potencials per aturar o, fins i tot, revertir la malaltia.
Escrit per Kat Arney
Vídeo del treball de Jennifer Orthmann-Murphy i Cody L Call, i col·laboradors/es
The Solomon Snyder Department of Neuroscience, John Hopkins University, Baltimore, MD, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, maig de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.