-
4 d'agost de 2022
Visió de Construcció
Amagades a la retina, en la part posterior dels ulls, hi ha unes cèl·lules especialitzades anomenades fotoreceptors, que convertixen la llum en senyals elèctrics que es dirigixen al cervell. Una malaltia hereditària anomenada retinosi pigmentària fa que aquestes cèl·lules es degeneren amb el pas del temps i provoquen ceguera. Els fotoreceptors tenen un segment extern sensible a la llum (en verd) i un segment intern que actua com a motor de la cèl·lula. Aquests segments estan units per un cili de connexió (CC) format per una mena de bastides moleculars anomenades microtúbuls (en magenta). Els pacients amb retinosi pigmentària poden tindre defectes estructurals als CC, però es desconeixia com eren aquests canvis. Mitjançant una tècnica denominada microscòpia d'expansió, els investigadors van observar el teixit de la retina en ratolins amb una resolució mai aconseguida. Van descobrir que un grup de quatre proteïnes resultava essencial perquè es formara aqueste connector prim, el CC. Les proteïnes actuen com una cremallera que unix els dos segments dels fotoreceptors. Sense aquesta cremallera molecular, la bastimentada es desorganitza, els fotoreceptors s'esfondren (la capa verda desorganitzada) i no poden sobreviure.
Escrit per Sophie Arthur
Imatge del treball d'Olivier Mercey i col·laboradors/es
Department of Molecular and Cellular Biology, University of Geneva, Geneva, Suïssa
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en PLOS Biology, juny de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.