• 4 d'agost de 2022

  Visió de Construcció

  Amagades a la retina, en la part posterior dels ulls, hi ha unes cèl·lules especialitzades anomenades fotoreceptors, que convertixen la llum en senyals elèctrics que es dirigixen al cervell. Una malaltia hereditària anomenada retinosi pigmentària fa que aquestes cèl·lules es degeneren amb el pas del temps i provoquen ceguera. Els fotoreceptors tenen un segment extern sensible a la llum (en verd) i un segment intern que actua com a motor de la cèl·lula. Aquests segments estan units per un cili de connexió (CC) format per una mena de bastides moleculars anomenades microtúbuls (en magenta). Els pacients amb retinosi pigmentària poden tindre defectes estructurals als CC, però es desconeixia com eren aquests canvis. Mitjançant una tècnica denominada microscòpia d'expansió, els investigadors van observar el teixit de la retina en ratolins amb una resolució mai aconseguida. Van descobrir que un grup de quatre proteïnes resultava essencial perquè es formara aqueste connector prim, el CC. Les proteïnes actuen com una cremallera que unix els dos segments dels fotoreceptors. Sense aquesta cremallera molecular, la bastimentada es desorganitza, els fotoreceptors s'esfondren (la capa verda desorganitzada) i no poden sobreviure.

  Escrit per Sophie Arthur

  Imatge del treball d'Olivier Mercey i col·laboradors/es
  Department of Molecular and Cellular Biology, University of Geneva, Geneva, Suïssa
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, juny de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.