-
1 de desembre de 2017
Voltes i girs
Al llarg del seu complicat cicle de vida, el paràsit de la malària Plasmodium falciparum es mou des del corrent sanguini d’un hoste fins al d’un altre a través de l’intestí d’un mosquit, on es reprodueix i es multiplica. Per fer-ho, el paràsit experimenta una transformació cap a la fase sexual, coneguda com gametòcit. El que es veu a la imatge són representacions en 3D de la formació del gametòcit dins d’un glòbul roig sanguini (en roig obscur): la seua forma de lluna creixent, característica, es crea per l’elongació d’una sèrie d’estructures membranoses, conegudes com complex de membrana intern (IMC per les seues sigles en anglés), mostrades en magenta (el nucli i els mitocondris de les cèl·lules paràsites en groc i roig respectivament). Investigacions recents suggerixen que esta transformació es pot interrompre mitjançant el bloqueig de certes proteïnes involucrades en el desenvolupament de l’IMC. Com la fase de gametòcit és crucial per a una infecció exitosa, buscar formes d’obstaculitzar aquest procés podria ser un altre mitjà per afrontar el problema de la malària.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Boyin Liu i Matthew Dixon, Department of Biochemistry and Molecular Biology, Bio21 Institute, University of Melbourne
Department of Biochemistry and Molecular Biology, The University of Melbourne, Melbourne, Victòria, Austràlia
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Investigació publicada en PLOS Pathogens, octubre de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.