• 17 de novembre de 2015

  Xip Calent

  Dècades després de la seqüenciació del genoma humà, els investigadors ara seqüencien rutinàriament ADN per buscar pistes sobre l’evolució, malalties hereditàries i els processos fonamentals de la vida. Aproximadament de la mida d’un segell de correus, aquest xip de seqüenciació d'ADN conté 165 milions de ''pouets'' que poden ser emplenats amb fragments d'ADN humà. Dins d’una màquina de seqüenciació, l’ADN primer és separat, i aleshores químicament reacoblat. Aquest procés emet un patró de càrregues elèctriques naturals, les quals són llegides per un sensor, i finalment, desxifrades com una seqüència d'ADN. Les reaccions de seqüenciació mostrades amb descàrregues en milions d’aquests pouets – com píxels rojos o grocs en aquest mapa temperatures (les àrees blaves no contenen ADN)– són utilitzades per identificar gens amb més d’una forma de lectura. Conegut com poliadenilació alternativa, aquest mecanisme pot resultar en efectes diversos i profunds en la vida de les nostres cèl·lules i teixits.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Jonathan Neve
  Department of Biochemistry, University of Oxford, Regne Unit
  Drets reservats pel fotògraf
  Imatge publicada per primera vegada al volum 21 de Phenotype, la revista científica de l'Oxford University Biochemical Society

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.