• 9 de març de 2015

  Aclarint la Visió

  Durant centenars d'anys, els científics han estat capaços de fer talls de teixits molt prims,'aclarint-los' per fer-los òpticament transparents, ja que ser capaços de veure a l'interior dels teixits és clau per entendre completament com funcionen els òrgans. Ara, un procés anomenat PARS (alliberament d’agent in situ assistit per perfusió) permet ''l’aclariment del cos sencer'', fent transparents els òrgans intactes. Seguint aquest procediment, s'injecten en el cos productes químics fluorescents, destacant cèl·lules específiques i estructures profundes dins dels teixits, i permetent que es vegen clarament al microscopi. Aquestes imatges de gran augment mostren una visió detallada dels glomèruls dels renyons després d'haver-los fet transparents i tenyir-los. Aquesta tècnica permetrà comprendre els sistemes d'òrgans; de fet, tot el sistema nerviós d'un ratolí s'està sent mapejat actualment, i podria millorar dràsticament el diagnòstic de malalties en humans.

  Escrit per Katie Panteli
  Imatge de Viviana Gradinaru i col·laboradors
  California Institute of Technology
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2014
  Investigació publicada en Cell, agost de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.