• 6 de juny de 2017

  Activació Bacteriana

  Al voltant de la meitat de totes les dones sofriran una infecció del tracte urinari (UTI) en algun moment de la seua vida, i moltes pateixen atacs repetits. Generalment, les UTIs estan provocades per bacteris intestinals E. coli que es desvien cap a la bufeta urinària i són tractades fàcilment amb antibiòtics, però a sovint els bacteris sobreviuen i romanen subjacents. S’amaguen en estat latent dins de les cèl·lules que recobreixen la bufeta fins que alguna cosa fa que la infecció es reactive, encara que fins fa poc no se sabia qué era l’activador. Els investigadors han descobert que un altre tipus de bacteri que habitualment es troba en la vagina – Gardnerella vaginalis – de vegades pot arribar fins la bufeta i origina danys, ja que infecten a les cèl·lules del revestiment (ressaltades en blau en aquesta imatge de microscopi de molts augments). Això permet que qualsevol E. coli latent isca i comence a créixer de nou, provocant la inflamació. Per sort, comprenent aquest camp de batalla bacterià es podrà acabar amb el dolor i la misèria de les UTI recurrents.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge de Matthew Joens, James Fitzpatrick i Nicole Gilbert
  Department of Obstetrics and Gynecology, Center for Reproductive Health Sciences, Washington University School of Medicine, St. Louis, MO, EUA
  Drets de la imatge reservats pels fotògrafs
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.