• 7 de juny de 2017

  Ovaris Artificials

  El càncer d’ovari i el seu tractament pot deixar a una dona sense ovaris funcionals, el que pot provocar menopausa prematura i infertilitat. El reemplaçament per ovaris sintètics és una opció de tractament que els científics estan investigant, i en ratolins, ja hi han hagut certs èxits, i naixements amb vida, procedents de la implantació de fol·licles – agrupació de cèl·lules, que sintetitzen hormones, que envolten i maduren cada òvul– encapsulats en perles de gel biocompatibles. No obstant això, perquè funcionen aquests ovaris sintètics en éssers humans, haurien de ser més grans, contindre més fol·licles, i tindre un subministrament de sang. Utilitzant la tecnologia d'impressió en 3D, els científics estan dissenyant i construint malles basades en gels (en roig) de diferents formats (es mostren tres) per a veure quina proporcionarà el millor suport per als fol·licles (en verd) i permetre la infiltració dels vasos sanguinis. Resulta encoratjador que aquestes malles que contenen fol·licles s'han implantat en ratolins, on es van vascularitzar, van restaurar la funció ovàrica, i van permetre els naixements de cries vives.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge adaptada del treball de Monica M. Laronda i Alexandra L. Rutz, i col·laboradors
  Simpson Querrey Institute for BioNanotechnology, Northwestern University, Chicago, IL, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, maig de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.