• 20 de març de 2015

  Adéu Bambolla?

  Els xiquets i xiquetes amb immunodeficiència combinada severa (SCID) o la síndrome del ''xiquet bambolla'', no poden defendre’s ni dels gèrmens més dèbils. Una mutació genètica rara provoca que la seua medul·la òssia no pot produir cèl·lules immunitàries crucials. Aquests xiquets podrien morir per un constipat comú, pel que sovint han de viure en ambients aïllats –o bambolles– per evitar una infecció. Però ara els investigadors han convertit les cèl·lules dels pacients des de SCID a cèl·lules mare (foto) i es va corregir la mutació mitjançant l’edició de l’ADN 'mal escrit'. Utilitzaren enzims que actuen com a tisores moleculars, tallant amb precisió i reemplaçant una lletra de l’ADN d'un gen. Quan les cèl·lules corregides maduraren en una placa, produïren cèl·lules naturals assassines, una de les armes que mancava contra la infecció, però no els limfòcits T totalment funcionals. S’espera que, algun dia, cèl·lules de la medul·la òssia corregides genèticament puguen ser trasplantades de nou en pacients SCID per generar l’arsenal complet de cèl·lules immunitàries.

  Escrit per Daniel Cossins
  Imatge de The Salk Institute of Biological Studies, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons
  Investigació publicada en Cell Stem Call, març de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.