-
20 de març de 2015
Adéu Bambolla?
Els xiquets i xiquetes amb immunodeficiència combinada severa (SCID) o la síndrome del ''xiquet bambolla'', no poden defendre’s ni dels gèrmens més dèbils. Una mutació genètica rara provoca que la seua medul·la òssia no pot produir cèl·lules immunitàries crucials. Aquests xiquets podrien morir per un constipat comú, pel que sovint han de viure en ambients aïllats –o bambolles– per evitar una infecció. Però ara els investigadors han convertit les cèl·lules dels pacients des de SCID a cèl·lules mare (foto) i es va corregir la mutació mitjançant l’edició de l’ADN 'mal escrit'. Utilitzaren enzims que actuen com a tisores moleculars, tallant amb precisió i reemplaçant una lletra de l’ADN d'un gen. Quan les cèl·lules corregides maduraren en una placa, produïren cèl·lules naturals assassines, una de les armes que mancava contra la infecció, però no els limfòcits T totalment funcionals. S’espera que, algun dia, cèl·lules de la medul·la òssia corregides genèticament puguen ser trasplantades de nou en pacients SCID per generar l’arsenal complet de cèl·lules immunitàries.
Escrit per Daniel Cossins
Imatge de The Salk Institute of Biological Studies, EUA
Investigació publicada en Cell Stem Call, març de 2015
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.