• 21 de juliol de 2015

  Adreçant-se als Tripanosomes

  En l'Àfrica Subsahariana el paràsit Tripanosoma brucei (en la imatge) amenaça la vida de milions de persones. És causant de la tripanosomiasi africana humana, o la malaltia del son, i aquesta és transmesa a través de les picadures de la mosca tse-tse. La malaltia és fatal si no es tracta, però els medicaments actuals utilitzats per al seu tractament tenen uns efectes secundaris greus i de vegades arriben a ser inefectius a causa del fet que els paràsits desenvolupen resistència als medicaments amb facilitat: muten les proteïnes transportadores, les quals traslladen els medicaments dins la cèl·lula. L'esperança està en l'horitzó, però arriba en forma de nanopartícules dirigides (vegeu els puntets sobre la superfície del paràsit). Aquestes nanopartícules transporten els mateixos medicaments, però estan recobertes amb anticossos adreçats a proteïnes conservades del paràsit [menys propenses a la mutació] i faciliten l'absorció directa dels medicaments. No només les nanopartícules eren capaces de matar era la cepa de T. brucei resistent als fàrmacs sinó que també, en un model de tripanosomiasi en ratolí, van ser 100 vedades més eficients en combatre la infecció, que amb els mètodes d'administració estàndard del medicament.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge del treball de José Garcia-Salcedo i col·laboradors
  Unidad de Enfermedades Infecciosas y Microbiología, Instituto de Investigación Biosanitaria ibs.Granada, Espanya
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.