• 21 de juliol de 2015

  Adreçant-se als Tripanosomes

  En l'Àfrica Subsahariana el paràsit Tripanosoma brucei (en la imatge) amenaça la vida de milions de persones. És causant de la tripanosomiasi africana humana, o la malaltia del son, i aquesta és transmesa a través de les picadures de la mosca tse-tse. La malaltia és fatal si no es tracta, però els medicaments actuals utilitzats per al seu tractament tenen uns efectes secundaris greus i de vegades arriben a ser inefectius a causa del fet que els paràsits desenvolupen resistència als medicaments amb facilitat: muten les proteïnes transportadores, les quals traslladen els medicaments dins la cèl·lula. L'esperança està en l'horitzó, però arriba en forma de nanopartícules dirigides (vegeu els puntets sobre la superfície del paràsit). Aquestes nanopartícules transporten els mateixos medicaments, però estan recobertes amb anticossos adreçats a proteïnes conservades del paràsit [menys propenses a la mutació] i faciliten l'absorció directa dels medicaments. No només les nanopartícules eren capaces de matar era la cepa de T. brucei resistent als fàrmacs sinó que també, en un model de tripanosomiasi en ratolí, van ser 100 vedades més eficients en combatre la infecció, que amb els mètodes d'administració estàndard del medicament.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de José Garcia-Salcedo i col·laboradors
  Unidad de Enfermedades Infecciosas y Microbiología, Instituto de Investigación Biosanitaria ibs.Granada, Espanya
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.