• 20 de juliol de 2015

  Parkinson en 3D

  La malaltia de Parkinson és una afecció debilitant en què la pèrdua gradual de neurones de dopamina en el cervell acaba tenint símptomes característics com ara tremolors, dificultats de moviment i alteració de la postura i l'equilibri. Obtindre cèl·lules cerebrals de pacients amb la malaltia –per estudiar la malaltia i provar medicaments per al seu tractament– és pràcticament impossible, pel que els investigadors recorren a teixits accessibles com la pells o la sang, i a través de tècniques intel·ligents de cultiu, indueixen aquestes cèl·lules d'aquests teixits a convertir-se en neurones. Aquest tipus de neurones induïdes, generalment, creixen en superfícies de cultiu 2D. Però les neurones de dopamina (en verd en la imatge) hi han crescut en un recipient menut ple d'un gel, la qual cosa va permetre a les cèl·lules desenvolupar-se en 3D –més semblant a l'entorn del cervell. A més, la petita mida d'aquests recipients permet que diferent cultius individuals es realitzen junts i puguen ser estudiats en paral·lel. Aquesta tècnica de cultiu innovadora, en conseqüència, hauria d'incrementar la velocitat i la rellevància dels resultats obtinguts de l'estudi de les neurones derivades de pacients.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge d'Edinson lucumi Moreno, LCSB
  Luxembourg Centre for Systems Biomedicine, University of Luxembourg
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Lab on a Chip, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.