• 20 de juliol de 2015

    Parkinson en 3D

    La malaltia de Parkinson és una afecció debilitant en què la pèrdua gradual de neurones de dopamina en el cervell acaba tenint símptomes característics com ara tremolors, dificultats de moviment i alteració de la postura i l'equilibri. Obtindre cèl·lules cerebrals de pacients amb la malaltia –per estudiar la malaltia i provar medicaments per al seu tractament– és pràcticament impossible, pel que els investigadors recorren a teixits accessibles com la pells o la sang, i a través de tècniques intel·ligents de cultiu, indueixen aquestes cèl·lules d'aquests teixits a convertir-se en neurones. Aquest tipus de neurones induïdes, generalment, creixen en superfícies de cultiu 2D. Però les neurones de dopamina (en verd en la imatge) hi han crescut en un recipient menut ple d'un gel, la qual cosa va permetre a les cèl·lules desenvolupar-se en 3D –més semblant a l'entorn del cervell. A més, la petita mida d'aquests recipients permet que diferent cultius individuals es realitzen junts i puguen ser estudiats en paral·lel. Aquesta tècnica de cultiu innovadora, en conseqüència, hauria d'incrementar la velocitat i la rellevància dels resultats obtinguts de l'estudi de les neurones derivades de pacients.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge d'Edinson lucumi Moreno, LCSB
    Luxembourg Centre for Systems Biomedicine, University of Luxembourg
    Drets reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Lab on a Chip, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.