• 19 de maig de 2020

    Ajuda per als Ajudants

    Tal com es mostra tristament la pandèmia del coronavirus, la immunitat reduïda fa que les persones grans siguin més vulnerables a malalties infeccioses, però també significa que responen menys fortament a les vacunes. Després d'una vacunació, les cèl·lules dendrítiques que han entrat en contacte amb un antigen estrany (molècula del patògen) viatgen als nostres ganglis limfàtics, on activen limfòcits B productores d'anticossos per multiplicar-se als centres germinals, amb ajuda dels limfòcits T col·laboradors. Als ganglis limfàtics vells, la reducció d'estimulació de cèl·lules dendrítiques després de la vacunació provoca la formació de menys d'aquests limfòcits T essencials (de color verd a la imatge, en ganglis limfàtics de ratolins joves (dalt) i vells (baix)), generant una resposta més feble en general. No obstant això, els investigadors van trobar una forma de superar aquests defectes de l'activitat immunitària, aplicant el fàrmac imiquimod al lloc de vacunació. Actualment utilitzat en cremes per tractar berrugues genitals i alguns càncers de pell, imiquimod va augmentar el nombre de limfòcits T de ratolins vells, augmentant la possibilitat de corregir la disminució d'immunitat relacionada amb l'edat.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge adaptada del treball de Marisa Stebegg, Alexandre Bignon i col·laboradors
    Laboratory of Lymphocyte Signalling and Development, Babraham Institute, Cambridge, RU
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en eLife, març de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.