• 1 de març de 2016

  Al Límit

  Al llarg del recorregut des d'una cèl·lula fins als milers de milions de cèl·lules que componen un nadó, les cèl·lules s'especialitzen per formar diferents òrgans, com el tub digestiu, el cervell, el fetge i la pell. Fins i tot dins d'un òrgan, hi pot haver diferents tipus de teixits, com ara els intestins prim i gros del tub digestiu. És essencial que les cèl·lules coneguen i recorden a quin d'aquests compartiments pertanyen, per tal de mantenir un funcionament correcte. Això 's'oblida' al càncer quan un tumor envaeix el teixit que l'envolta. Aquesta imatge mostra cèl·lules a l'intestí de la mosca del vinagre, utilitzada com a model dels humans, amb una regió verda destacant cèl·lules que pertanyen a un tipus de teixit contraposades amb un fons de diferents cèl·lules. El límit entre elles està controlat per una senyal 'missatgera' anomenada Wnt, que és defectuós en molts tumors intestinals humans; un aspecte que els científics estan tractant de controlar amb nous fàrmacs contra el càncer.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del treball d'Ai Tian i col·laboradors
  Geisel School of Medicine at Dartmouth College, Hanover, NH, EUA
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLoS Genetics, febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.