• 20 de març de 2016

  Apatita per a la Destrucció

  L'esmalt de les nostres dents format abans de néixer, és construït pels ameloblasts en una estructura mineral complexa que és més dura que l'acer. Però aquests arquitectes d'esmalt van morir molt abans que ens menjarem el nostre primer àpat, deixant el nostre esmalt sense possibilitats de reparar-se per si mateix, menys encara quan es banya amb àcid cada vegada que mengem. Aproximadament 100.000 vegades més petit que un ram de flors, aquesta imatge acolorida artificialment mostra fluorapatita vista a través d'un microscopi electrònic de rastreig. És un mineral d'esmalt modificat, el qual utilitza ions fluorur per bloquejar els efectes destructius de l'erosió àcida. Les cremes dentals fluorades intenten crear una capa de fluorapatita a les nostres dents quan ens raspallem, però els efectes són fugaços. Crescuda fora del cos, aquesta fluorapatita està sent estudiada molt a prop per ajudar a trobar la manera d'adaptar aquest mineral sofisticat en un reemplaçament permanent d'esmalt per a dents corcades com una bona alternativa al trepant del dentista.

  Hui és el Dia Mundial de la Salut Bucal 

  Escrit per John Ankers
  Imatge de Kseniya Shuturminska
  Dental Physical Sciences, Institute of Dentistry, Barts and The London School of Medicine and Dentistry, Londres, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Imatge procedent del FEI Image Gallery

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.