• 29 de març de 2015

    Aspectes del Costat Esquerre

    Des de l'exterior, el teu cervell es veu simètric, fins i tot els seus plecs. Per dins, però, és una història diferent. Les cèl·lules del teu cervell tenen estructures i funcions diferents a l'esquerra i a la dreta: per exemple, l'esquerra s’encarrega sobretot del llenguatge. Els investigadors que treballen en el peix zebra tracten de trobar com el cervell en desenvolupament definix quin és cada costat. Dues estructures ovalades en el prosencèfal dels peixos – les habènules de l'esquerra i de la dreta (a la foto)– solen contindre diferents tipus de neurones. En peixos experimentals amb un gen anomenat tcf7l2 desactivat, ambdues parts van desenvolupar neurones de tipus ''esquerre'' (mostrades de color verd, amb l'estructura de suport del cervell en porpra). Examinar com es desenvolupa l'asimetria ens pot ajudar a comprendre el que influix en les identitats de les cèl·lules i aprendre més sobre l'esquizofrènia i la depressió, afeccions relacionades amb la disrupció de l'asimetria normal del cervell. Esperem que aviat pugam distingir la nostra esquerra de la nostra dreta.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge de Matthias Carl i col·laboradors
    Heidelberg University, Alemanya
    Drets de la imatge reservats per l'autor original
    Investigació publicada en Current Biology, octubre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.