• 28 de març de 2015

  Cablejat per al So

  Les nostres orelles són sorprenents. Converteixen ones sonores en l'aire en impulsos nerviosos que viatgen fins al cervell i són interpretats en una simfonia de sons. A la foto es mostren ha les neurones especials de la còclea d’un ratolí (la part de l'orella que convertix el so en un impuls nerviós) que es dirigixen cap al cervell. Una cosa interessant sobre la manera en què funciona aquest cablejat biològic és que els senyals provocats per sons semblants, com ara tons elevats o baixos, es connecten a les parts veïnes del cervell. L'animal del qual prové aquesta imatge té un defecte en un gen en particular, el que significa que aquests nervis no connecten amb el lloc adequat. Milions de persones de tot el món pateixen problemes d'audició, de manera que comprendre més sobre com es connecten els nervis des de les orelles fins al cervell pot conduir a millors maneres de diagnosticar les arrels de la seua afecció i apuntar cap a solucions d'audició futures.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge de Cindy C. Lu i col·laboradors
  Harvard Medical School, EUA
  Publicat originalment sota una llicència de Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Genetics, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.