• 2 de maig de 2017

    Assumpte Enganxós

    ¿Són aquestes esferes brillants llums de neó? ¿O potser són bales? De fet, són imatges de l'ADN en les cèl·lules del xicotet nematode C. elegans, preses en l'acte de transformar-se en òvuls o espermozoides (un procés conegut com a meiosi). Les llargues fibres són cadenes d'ADN condensades, conegudes com a cromosomes. Una de les parts més importants de la meiosi és l'anomenada entrecreuament cromosòmic, on els cromosomes s'aparellen i intercanvien seccions de l'ADN. Aquest mètode de mescla i combinació és un poderós mecanisme per a l'evolució, creant la diversitat en la següent generació i produint individus genèticament únics que poden (o no) ser més adequats en el seu entorn. A mesura que els cromosomes s'aparellen, es forma un enllaç especial anomenat complex sinaptinemal. Descobrint com aquest complex funciona en cucs –i què passa quan açò va malament– també podria donar llum als mateixos processos en la formació dels òvuls i dels espermatozoides en altres animals, incloent-hi humans.

    Escrit per Kat Arney


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.