• 13 de maig de 2016

  Un Múscul Saludable

  Mentre que els músculs dels teus braços i cames poden acabar cansats o adolorits després de fer exercici al gimnàs, d'una ràpida caminada o d'un poc de jardineria energètica, les cèl·lules musculars deu teu cor (dues de les quals es veuen ací sota un microscopi d'alta potència) no tenen aquesta opció. Han d'estar bombant 24 hores al dia, arribant a fer al voltant de 2500 milions de batecs en una vida. A diferència de les cèl·lules del múscul esquelètic del cos, les quals són molt llargues i primes, les cèl·lules musculars (cardíaques) del cor són més curtes i en forma de Y, entrellaçant-se totes juntes i mantenint un contacte molt pròxim de manera que es menegen com si foren una. Hi ha altra diferència important: una vegada s'han contret, espentant la sang fora del cor, les cèl·lules del múscul cardíac prenen un temps relativament llarg per a preparar-se per a un nou batec. Açò vol dir que no poden mantenir-se en contracció , a diferència del múscul esquelètic, el qual pot aguantar una posició durant molt de temps, mantenint el cor bategant regularment.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Catherine Mansfield
  Imperial College London, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Imatge preseleccionada en la competició Imperial Innovations 'The Art of Research' 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.