• 1 d'agost de 2015

  Autoreparació Simètrica

  Quan ens ferim, els nostres cossos intentaran reparar la ferida. Però altres criatures com platihelmints, i alguns fardatxos, són capaços d'autoreparar-se regenerant noves parts del cos. Les meduses tenen molts depredadors naturals i fins i tot són vulnerables al canibalisme per part d'altres meduses. Per tant, requereixen d'un mètode eficaç d'autoreparació. Un estudi recent sobre les meduses lluna ha revelat una estratègia de curació única coneguda ara com a simetrització –uns dies després de perdre un braç, la medusa va recuperar la simetria radial de les parts del seu cos. No obstant això, més que regenerant el braç perdut, açò es va aconseguir reorganitzant les restants parts del cos. En la imatge es representen tres espècies diferents de medusa dels escifozous (fila superior), els braços d'un costat van ser amputats, la qual cosa va portar a les meduses a reorganitzar-se, recuperant la seua simetria (fila inferior). Aquest procés es creu que està impulsat per la contracció muscular, i proporciona una visió de diferents estratègies d'autoreparació biològica.

  Escrit per Helen Thomas
  Imatge del treball de Michael J. Abrams i col·laboradors
  Caltech, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PNAS, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.