-
10 d'agost de 2017
Auxiliar a la Glàndula
En la primera olor de pastís de xocolate les nostres boques s’omplin de saliva. La mescla química esvarosa es prepara per a descompondre el menjar i facilitar el pas dels mossos saborosos per les nostres goles. Les glàndules salivals (que produeixen saliva) en general es desenvolupen en l’úter a partir de cèl·lules mare, i els científics estudiaren estes glàndules en ratolins per a esbrinar com succeeix. La glàndula sana, a l’esquerra, té un manoll de cèl·lules acinars (acolorides artificialment de roig), que ajuden a secretar saliva, connectades als conductes de color verd. La glàndula de la dreta es va formar a partir de cèl·lules mare que els mancava un gen anomenat SOX2 i, encara que els seus conductes s’han format, les cèl·lules acinars vitals no creixen. Els nervis que envolten les glàndules salivals, tant en humans com en ratolins, poden controlar SOX2. Sabent això, els científics planegen desenvolupar tractaments per regenerar en etapes posteriors de la vida les cèl·lules acinars, fent que la idea de la reparació de les glàndules salivals, així com les glàndules exocrines del pàncrees que són paregudes, siga molt més fàcils d'engolir.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball d'Elaine Emmerson i col·laboradors/es, Program in Craniofacial Biology, UCSF
Department of Cell and Tissue Biology, University of California San Francisco (UCSF), CA, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, juny de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.