• 27 de novembre de 2017

  Cervell i Brillantor

  Bilions de connexions entre milions de neurones, processant un incomptable nombre de senyals a cada segon –pensar sobre el cervell és prou per a fer que et faça mal el cap. Així i tot, aconseguir comprendre aquesta complexitat continua sent el somni de la neurociència. Aquest mapa 3D del cervell d’un ratolí, part del projecte MouseLight, mostra neurones disposades en patrons complexos, estenent les seues branques espinoses, conegudes com a axons, al llarg de diferents regions cerebrals. Un poc com arqueòlegs revelant antics artefactes capa per capa, els investigadors van usar microscòpia molt sensible per a recollir la fluorescència de neurones genèticament modificades de la superfície cerebral, abans de tallar una fina capa del cervell i de repetir el procés centenars de vegades. Una imatge 3D emergeix de cada neurona. Fins ara s’hi han mapejat més de 300 neurones –informació que és de lliure accés i que creixerà a mesura que s’afegisquen més neurones a aquest confús trencaclosques de 70 milions de peces.

  Escrit per John Ankers
  Imatge/vídeo de Janelia Research Campus, equip del projecte MouseLight
  Howard Hughes Medical Institute Janelia Research Campus, Ashburn, VA, EUA
  Drets de la imatge/vídeo reservats pels autors originals


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.