• 26 de març de 2017

  Barrera Sanguínia

  Quan la sang s'atura en algun lloc per molt de temps pot acabar coagulant. Escaioles, embenats, i fins i tot elements de la roba poden alentir el flux de la sang, i accelerar la coagulació. Dins del cos, els coàguls poden ser letals un risc que augmenta quan les cèl·lules de la sang s'adhereixen als objectes estranys, com un implant mèdic o un catèter. Ara els científics han creat un material superhemofòbic que repel·leix la sang (a la part esquerra de la foto), així com líquids com el plasma (al centre) i l'aigua (a la dreta). Ampliant molt (cada gota és aproximadament una quarta part de la mida d'una bola de vidre) veiem els líquids repel·lits sense poder mullar la superfície inferior per això es formen gotes redons a la part superior. La sang odia la composició química de la superfície, una forma especialment tractada de titani, donant esperances de què podria defensar-se de coàguls enganxosos. S'està treballant en nous dispositius mèdics recoberts amb aquest material biocompatible enginyós.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Kota lab/Colorado State University
  Department of Mechanical Engineering, Colorado State University, Fort Collins, CO, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Advanced Healthcare Materials, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.