• 6 de setembre de 2019

    Benevolència Oculta

    Una proteïna que provoca la mort de les cèl·lules a la malaltia de Parkinson i altres malalties cerebrals pot tenir una faceta beneficiosa que podria aprofitar-se per a desenvolupar nous tractaments. L'anomenada alfa-sinucleïna, és una proteïna que danya les cèl·lules quan moltes còpies d'aquesta s'agrupen entre sí per formar cossos de Lewy, mostrats ací en blau dins del cervell d'un ratolí. Abans de formar aquests grups, l'alfa-sinucleïna es troba normalment al centre de l'interior de la cèl·lula, o nucli, junt amb l'ADN. Les còpies d'aquest ADN estan fetes per a ser utilitzades en un altre lloc de la cèl·lula, però de vegades el procés de còpia pot tenir alguna errada i provocar el trencament de les cadenes genètiques. Una nova investigació en ratolins mostra que l'alfa-sinucleïna es desplaça ràpidament al lloc del dany, on es pensa que uneix i repara les cadenes. Només quan la proteïna està atrapada en agrupacions cel·lulars el dany continua sense control, i pot acabar provocant la malaltia. Nous tractaments podrien protegir les cèl·lules substituint o imitant aquesta proteïna.

    Escrit per Deborah Oakley
    Imatge del treball d'Allison J. Schaser i Valerie R. Osterberg, i col·laboradors/es
    Department of Neurology & Jungers Center for Neurosciences Research, Oregon Health & Science University, Portland, OR, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Scientific Reports, juliol de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.