• 23 d'agost de 2017

  Bloqueig Mental

  ''Calma't, relaxa't i respira suaument'', diu una veu a la teua orella. Comptar formes en una pantalla serà difícil, la veu continua, perquè hi ha una peça de fusta davant dels teus ulls. ''Només relaxa't. És fàcil ignorar-ho tot, excepte el tauler de fusta''. Però no hi ha cap tauler de fusta: aquesta és una suggestió hipnòtica. L'electroencefalografia (EEG) mesura les ones cerebrals d'una dona hipnotitzada amb un casc ple d'elèctrodes. En l'estudi complet, els que creien que la peça de fusta era real tenien una activitat cerebral alterada i s’esforçaven per comptar les formes. Però els científics van notar una altra cosa: les ones cerebrals que acompanyaven les primeres etapes de la percepció visual no es van veure afectades. Això suggereix que la hipnosi funciona profundament en el cervell i que els participants encara poden ''veure'' les formes, però són incapaços de processar la informació fins que s'elimina l'encanteri hipnòtic.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Jan-Peter Kasper de la Friedrich-Schiller-Universität Jena, Alemanya
  Investigació de l'Institute of Psychology, University of Jena, Jena, Alemanya
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en Scientific Reports, juliol de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.