• 17 de maig de 2017

    Borrissol de l'Orella

    Pèls diminuts dins de les nostres orelles ballen per les vibracions transmeses per la música o la conversa, el que ajuda a enviar senyals auditius al cervell. Aquestes estructures, conegudes com estereocilis, es poden perdre per l'edat, lesió o malaltia –i una vegada que se n'han anat, se n'han anat per sempre. ¿O hi són? Aquest és un organoid, un model viu de teixit de l'orella generat en un laboratori utilitzant cèl·lules mare de l'orella d'un ratolí. Un còctel de substàncies químiques estimula el creixement de noves cèl·lules ciliades de l'orella (roig) a partir d'un grup de cèl·lules mare (blau). Una proteïna vital per a aquest procés, anomenada Lgr5, també es troba a la còclea de l'orella humana. Encara que els organoids són excel·lents per provar fàrmacs de creixement dels ''pèls'' al laboratori, s'està treballant per fer un pas endavant. Amb l'ús de productes químics similars, els investigadors esperen poder nodrir amb cèl·lules mare que tinguen LGr5 l'interior de les orelles sordes, i fer tornar a créixer els preciosos pèls auditius.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de Will McLean i Albert Edge, Massachusetts Eye and Ear Infirmary
    Massachusetts Eye and Ear Infirmary, Boston, MA, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Cell Reports, febrer de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.