• 17 de maig de 2017

  Borrissol de l'Orella

  Pèls diminuts dins de les nostres orelles ballen per les vibracions transmeses per la música o la conversa, el que ajuda a enviar senyals auditius al cervell. Aquestes estructures, conegudes com estereocilis, es poden perdre per l'edat, lesió o malaltia –i una vegada que se n'han anat, se n'han anat per sempre. ¿O hi són? Aquest és un organoid, un model viu de teixit de l'orella generat en un laboratori utilitzant cèl·lules mare de l'orella d'un ratolí. Un còctel de substàncies químiques estimula el creixement de noves cèl·lules ciliades de l'orella (roig) a partir d'un grup de cèl·lules mare (blau). Una proteïna vital per a aquest procés, anomenada Lgr5, també es troba a la còclea de l'orella humana. Encara que els organoids són excel·lents per provar fàrmacs de creixement dels ''pèls'' al laboratori, s'està treballant per fer un pas endavant. Amb l'ús de productes químics similars, els investigadors esperen poder nodrir amb cèl·lules mare que tinguen LGr5 l'interior de les orelles sordes, i fer tornar a créixer els preciosos pèls auditius.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Will McLean i Albert Edge, Massachusetts Eye and Ear Infirmary
  Massachusetts Eye and Ear Infirmary, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Reports, febrer de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.