• 27 de març de 2015

  Una Segona Pell

  Perquè un dispositiu biomèdic portàtil siga còmode i pràctic, ha de proporcionar una ''segona pell'' perfecta per al pacient. Per fer-ho, el dispositiu s'ha de moure amb el cos, imitant l'elasticitat de la pell. Això ha despertat un gran interès per materials prims i similars a una pel·lícula i ha generat una nova generació d'electrònica biocompatible amb flexibilitat controlable. Aquests materials són altament elàstics, i consisteixen en una xarxa en espiral intercalada a través d'una substància similar a un gel –com es mostra a la fotografia. La simetria en espiral permet estirar el material de manera uniforme en totes les direccions –imitant les propietats d'estirament de la pell– tot i que els canvis subtils de l'estructura poden ajustar l'elasticitat, adaptant-la a diferents regions de pell i fins i tot a diferents òrgans. Aquests materials compostos són un avanç en l'enginyeria de teixits i es podrien utilitzar per crear, en el futur, dispositius biomèdics portàtils i totalment implantats.

  Escrit per Helen Thomas
  Imatge de John Rogers i col·laboradors
  University of Illinois at Urbana-Champaign, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en Nature Communications, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.