• 8 de setembre de 2019

    Camí Correcte

    Una mica com una canoa en un llac, un nadó pegant voltes és un exemple d'autocorrecció, un truc de comunicació entre el cervell i el múscul que també és un signe d'un desenvolupament saludable. Les mosques del vinagre fan una cosa similar, canvien la seua postura per mantenir-se equilibrades, en ambdues espècies el secret és que els senyals d'autocorrecció han enviat les neurones específiques als músculs flexors. En un estudi sobre els gens implicats, utilitzant neurones motores com la que està ací brillant blanc en una pota de mosca, uns investigadors van trobar controls genètics sorprenentment simples, un d'ells un tram d'ARN anomenat miR-iab4, "apaga" un altre, un gen anomenat Hox, per permetre l'autocorrecció. Existeixen formes humanes d'açò, i estudiant com canvia la seua relació amb l'edat i la malaltia pot donar a una millor comprensió de la malaltia de la neurona motora així com de la de Parkinson i la de Huntington, mentre que els possibles tractaments farmacològics podrien ser provats per primera vegada amb la mosca.

    Escrit per John Ankers
    Imatge feta per la Dr Raouf Issa, Sussex Neuroscience
    Sussex Neuroscience, School of Life Sciences, University of Sussex, Brighton, Regne Unit
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Current Biology, agost de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.