• 26 d'octubre de 2022

  Canals Bacterians

  Els bacteris creixen en comunitats en expansió – a mesura que les cèl·lules individuals es dividixen, la colònia general creix. Els procariotes intrèpids compartixen substàncies amb els seus veïns, sovint fomentant el creixement en biofilms obstinats que són difícils de pertorbar. Ací els investigadors troben una altra pista per a sobreviure dins la colònia: els canals. Fotografiada sota un microscopi, aquesta colònia de Pseudomonas aeruginosa desenvolupa canals (en blau) que vessen fluids al llarg de cada braç exploratori de la colònia mentre aquesta s'arrossega. Els investigadors troben que els productes químics biosurfactants fets pels bacteris ajuden a reduir la tensió superficial en els canals, i així els bacteris poden enviar-se paquets químics anomenats vesícules, o fins i tot viatjar per si mateixos, com barcasses en un canal (però 100 milions de vegades més petits). L'equip va observar aquest transport a llarga distància (una forma de l'efecte Marangoni) fins i tot en bacteris sense flagels filamentosos que sovint s'utilitzen per a escampar productes químics al voltant. Estudis posteriors podrien permetre als investigadors obtindre nous compostos per a destruir les colònies causants de malalties.

  Escrit per John Ankers
  Vídeo de Ye Li i col·laboradors/es
  Department of Physics, Chinese University of Hong Kong, Hong Kong, Xina
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, setembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.