• 27 d'octubre de 2022

  Una Mort Diferent

  Les malalties del fetge són un problema significatiu per a la salut, com la malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA), la qual s'estima que afecta al voltant del 30% de la població mundial, a través de múltiples patologies associades amb l'excés de dipòsits de greix. Es creia que la necroptosi, un tipus de mort cel·lular programada que activa el sistema immunitari i provoca inflamació, estava involucrada de manera generalitzada en les malalties hepàtiques, però les evidències recents refuten aquesta idea. Als ratolins, els desencadenants d'aquestes malalties, com les infeccions víriques, els paràsits de malària o dietes amb elevat contingut de greix, continuen provocant la malaltia hepàtica, que progressa tal com s'espera, fins i tot quan els ratolins no tenen MLKL, una proteïna necessària per a la necroptosi; en el teixit del fetge fotografiat, l'acumulació de col·lagen (en roig) revela signes de MFGNA, sense necroptosi. Els científics també van descobrir que una altra proteïna necessària per a la necroptosi, RIPK3, és silenciada als hepatòcits tant de ratolins com d'humans, suggerint que el procés no pot ocórrer a aquestes zones. Combinades, aquestes troballes haurien de canviar l'enfocament de la recerca en els mecanismes que hi ha darrere de la malaltia hepàtica.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Simon P. Preston i col·laboradors/es
  Walter and Eliza Hall Institute of medical Research, Parkville, Victoria, Austràlia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Gastroenterology, agost de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.