• 24 de febrer de 2017

  Càncer Contradictori

  Cada cèl·lula del teu cos està plena de vida. Milions d'esdeveniments es produeixen cada segon per mantindre-les funcionant normalment. El càncer llança un pal a la roda, fent que les cèl·lules vagen per lliure com a resultat de fallades en els seus gens. Els gliomes són un càncer del cervell o la medul·la espinal. Se suposa que sorgeixen de les cèl·lules mare del sistema nerviós, que s'han convertit en mutants. Com que les mutacions en un gen anomenat IDH1 són particularment comunes en els gliomes, els investigadors van estudiar les cèl·lules mare neurals buscant aquesta fallada. Les cèl·lules mare neurals normals (a la foto) maduren fins a esdevindre cèl·lules anomenades cèl·lules glials (roig) i les neurones (verd). Però les cèl·lules mare neurals que contenen IDH1 mutat no arriben a madurar –una característica que sovint es veu en les cèl·lules canceroses. No obstant això, aquestes cèl·lules mutants també van morir fàcilment, el que no encaixa en la norma dels gens que causen càncer. Per tant, es necessita més investigació per desfer aquest enigma.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Kamila Rosiak i col·laboradors
  Department of Tumor Biology, Medical University of Lodz, Polònia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.