• 23 de febrer de 2017

  La Menopausa Té Sentit

  L'evolució de la menopausa, fent que les dones deixen de reproduir-se relativament prompte en la vida, és un trencaclosques per als biòlegs evolutius. Encara que no és comú en el regne animal, la menopausa també afecta a les orques (a la foto), i la investigació sobre aquesta espècie està aportant nova informació sobre el problema. Part de la solució és que les femelles de més edat, i experiència, poden ajudar als parents més joves, que comparteixen alguns dels seus gens, perquè es reproduïsquen amb més èxit. A més, quan les orques es reprodueixen en un grup, les cries nascudes de mares més velles tenen menys probabilitats de sobreviure, perdent en la competició. La combinació dels beneficis d'ajudar i l'augment dels costos de seua reproducció fa que la menopausa siga avantatjosa, però només perquè les femelles estan estretament relacionades amb el seu grup social, i cada vegada més, a mida van unint-se més descendents al grup. Es creu que les primeres societats humanes que aparegueren han patit patrons similars de relació, fent que la menopausa siga un bon exemple de com les estructures socials poden donar forma a la biologia.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Kenneth Balcomb, Center For Whale Research
  Centre for Research in Animal Behaviour, University of Exeter, Exeter, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf; Imatge obtinguda per mediació de Nature Publishing Group, 2017
  Investigació publicada en Current Biology, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.