-
25 de febrer de 2021
Vigilància de Sang del Veïnat
El conjunt de sang que va eixint del cervell va agrupant-se, recollint-se en vasos únics anomenats sins durals. No obstant, són més que simples punts d'embut al crani: sembla que també són llocs excel·lents perquè el sistema immune veí comprove que el cervell està bé. Els limfòcits T patrullen aquests punts de trobada neuroimmunitari, es filtren a cap a la sang buscant signes d'infecció. El cervell d'aquest ratolí produïx plaques de beta amiloide (en blau), similars a aquelles trobades en humans amb Alzheimer. Dipositant-se sobre cèl·lules als sins durals (destacats en porpra i groc), poden desencadenar que els limfòcits T acudisquen al cervell causant inflamacions nocives no desitjades. Dissenyar medicaments capaços d'arribar a aquestes xicotetes butxaques cerebrals pot ajudar un dia a calmar i controlar la resposta immune, aliviant les afeccions que esdevenen comunes a mesura que l'edat canvia la manera en què el nostre cervell i les nostres defenses es comuniquen.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball de Justin Rustenhoven i col·laboradors
Center for Brain Immunology and Glia (BIG), Washington University in St. Louis, St. Louis, MO, EUA
Drets de la imatge reservats per Elsevier 2021. Reproduït amb permís.
Publicat en Cell, gener de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.