• 3 de març de 2018

  Canviant el Joc

  Entre els caps de fletxa i les joies que es troben en assentaments soterrats, els arqueòlegs solen trobar un petit grapat de daus. Gairebé amb 2000 anys d'antiguitat, aquest dau romà (trobat als Països Baixos) està fet d’os tallat, però s’han trobat daus en diferents materials, mides i estils de punts o marques. Els investigadors creuen que els daus han evolucionat. El viatge cap als avorrits daus idèntics actuals pot haver començat amb la comprensió que aquests són governats per l’atzar, en comptes del destí: si els daus són els mateixos, els jocs són més justos. Les exploracions cerebrals realitzades amb magnetoencefalografies mostren que els éssers humans reconeixen la magnitud (el valor) dels dígits numèrics utilitzant patrons d’activitat cerebral similars als usats per assignar valors als punts en un dau. Els daus estandarditzats actuals podrien ser una eina fonamental per comparar com els cervells ferits reconeixen les magnituds, o en estudis de com el cervell es desenvolupa per aprendre a jugar, o més bé jugar de manera justa.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de J W Eerkens, Dept of Anthropology, University of California Davis, i A de Voogt, American Museum of Natural History, New York
  Investigació de Macquarie University, Sydney, Austràlia
  Drets de la imatge reservats per John Wiley & Sons, 2017. Reproduït amb permís
  Investigació publicada en bioRxiy, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.