• 20 d'agost de 2018

  Caos Organitzat

  En ocasions, les fibres nervioses del cervell poden veure's confuses, com una malla de cables que necessita ser ordenada urgentment. En particular, durant molt de temps s'ha considerat que, les fibres que en definitiva connecten el nas a la part del cervell que interpreta les olors que ens trobem (que aquí es mostren com a capes verdes, roges i blanques), estaven una mica desorganitzades. No obstant aixó, els científics han mostrat recentment com aquesta distribució caòtica és realment el que ajuda als ratolins a distingir entre olors similars. En compte de quà cada ''cable'' siga responsable d'una olor particular, l'equip va trobar que porten senyals de moltes olors diferents. Els ratolins poden diferenciar les olors perquè el patró de senyals transportat en aquests nervis és distintiu per a cada olor, deixant una ''empremta digital'' d'olor única en aquesta part del cervell. Potser hi ha un mètode en la bogeria de les fibres cerebrals, i aquestes connexions aparentment aleatòries podrien estar més organitzades del que pensàvem originalment.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge del treball de Shyam Srinivasan i Charles F Stevens, The Salk Institute
  Salk Institute for Biological StudiesLa Jolla, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Journal of Comparative Neurology, juliol de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.