• 19 d'agost de 2018

  Ossos Creuats

  Els càncers que s'estenen als ossos sovint són difícils de tractar, però descobrir com les cèl·lules tumorals i les òssies viuen unes al costat de les altres podria ajudar a curar lesions osteolítiques – esquinçaments creats en el teixit ossi a mesura que creix un tumor a l’interior. La microscòpia intravital observa com aquesta lesió, en un os de ratolí, s’eixampla durant diversos dies. Des de blau a verd a roig, les imatges superposades consecutives mostren la vora de l’orifici consumit per la resorció òssia –quan les cèl·lules òssies es descomponen. Aquest teixit ossi en realitat es va cultivar en un laboratori sota d’una pell de ratolí, amb una superfície prima ideal per a mirar al seu través. Tractant la lesió amb una substància anomenada àcid zoledrònic es disminuïx el deteriorament de l’os –a l’igual que passa amb els pacients humans– però no para el creixement del càncer. Utilitzant models biològics com aquest, els científics poden ara provar combinacions de fàrmacs que preserven l’os, mentre que es dirigixen a les cèl·lules canceroses que estan dins.

  Escrit per John Ankers

  Imatge d'Eleonora Dondossola i Peter Friedl, MD Anderson Cancer Center
  David H. Koch Center for Applied Research of Genitourinary Cancers, The University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, TX, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Translational Medicine, agost de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.